Το λάχανο είναι ένα εύγευστο, θρεπτικό και ευπροσάρμοστο λαχανικό. Μπορείτε να το βράσετε, να το βάλετε στον ατμό ή ακόμα και να το καταναλώσετε ωμό. Έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία και όφελος στην υγεία του ανθρώπου. Κατατάσσεται στα κορυφαία λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πιο αναλυτικά, έχει αντικαρκινική δράση, συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθά τη διαδικασία πέψης.
Η εταιρεία μας διαθέτει τις εξής ποικιλίες για καλλιέργεια:
- Λαχανάκι Βρυξελλών, ποικιλία Long Island, 130 ημερών, ύψος φυτού 80 cm, όρθια ανάπτυξη, κεφαλές μεσαίου μεγέθους
- Λάχανο, λευκό, ποικιλία Brunswich, 140 ημερών, επίπεδη κεφαλή βάρους 2,5-3 kg
- Λάχανο, λευκό, ποικιλία Copenhagen 2, 100 ημερών, στρογγυλή κεφαλή 2-2,4 kg
- Λάχανο, λευκό, ποικιλία Great Oxheart, 100 ημερών, κωνική κεφαλή, 1,4-1,6 Kg
- Λάχανο, βιολετί, ποικιλία Verona purple, 170 ημερών, στρογγυλή, μεγάλη, σφιχτή κεφαλή, 2-2,5 kg
Συμβουλές καλλιέργειας
- Επιλέγουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή για τη σπορά. Οι σπόροι του λάχανου βλασταίνουν όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 18-24°C, τα σπορόφυτα αναπτύσσονται για 4-6 εβδομάδες και στη συνέχεια μεταφυτεύονται.
- Φυτεύουμε τους σπόρους δημιουργώντας τρύπες 1,3 cm με το δάχτυλο μας και τοποθετούμε δύο ή τρεις σπόρους σε κάθε τρύπα. Έπειτα καλύπτουμε καλά με χώμα. Οι δίσκοι σποράς είναι ιδανικοί, επειδή το χώμα είναι επιλογής μας, άρα πιο εύφορο και αποστραγγίζεται καλά.
- Μόλις φυτέψουμε τους σπόρους, προσθέτουμε αρκετό νερό. Καθώς οι σπόροι βλασταίνουν και μεγαλώνουν, κρατούμε το έδαφος υγρό, προσθέτοντας νερό ανάλογα με τις ανάγκες.
- Κρατάμε τα φυτά προφυλαγμένα από άνεμο, μέχρι να σχηματιστούν καλά τα φύλλα.
- Επιλέγουμε τη σωστή τοποθεσία. Αναζητούμε σημείο με τουλάχιστον 6 ώρες ηλοφάνειας κάθε μέρα. Αποφεύγουμε να σπείρουμε λάχανα μαζί με κουνουπίδι, φράουλες, μπρόκολο ή τομάτες. Τα λάχανα ευδοκιμούν σε κήπους μαζί με αγγούρια και φασόλια.
- Κατά τη μεταφύτευση (τέλος Αυγούστου έως Οκτώβριο), τοποθετούμε τα φυτά μας σε απόσταση 30-60cm και σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους περίπου 60cm. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέγουμε μια συννεφιασμένη μέρα για τη μεταφύτευση των νεαρών φυτών. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή του μεταφυτευτικού σοκ.
- Τα λάχανα αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες 5-25 °C αλλά οι πιο ποιοτικές κεφαλές γίνονται σε θερμοκρασίες 15-18 °C.
- Ιδανικά καλύπτουμε το έδαφος με πανί εδαφοκάλυψης. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση υγρασίας στο έδαφος, προστατεύει τα φυτά από τα παράσιτα και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους.
- Ποτίζουμε κάθε εβδομάδα. Συνεχίζουμε τακτικά τα ποτίσματα έως τα φυτά ωριμάσουν.
- Όταν τα λάχανα αρχίζουν να αναπτύσσουν κεφάλια, βοηθάμε το έδαφος με λίπασμα. Ενισχύουμε με ειδικό οργανικό λίπασμα όπως το DCM Λαχανικά .
- Η συγκομιδή των λάχανων εξαρτάται από την ποικιλία και χρειάζεται 80-180 ημέρες να ωριμάσουν μετά την σπορά. Όταν είναι έτοιμα, χρησιμοποιούμε ένα αιχμηρό μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τις κεφαλές από τα στελέχη. Όταν μαζεύουμε τις κεφαλές, μπορούμε να αφήσουμε τους μίσχους στο έδαφος για να συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Πολλά λάχανα θα αναγεννηθούν με νέα, μικρότερα κεφάλια όπου και αυτά μπορούν να συγκομιστούν και πάλι σε αρκετές εβδομάδες.
Καλη σας επιτυχία!