gemma

gemma

gemma

Ραδίκια από τα χέρια σας!

Τα ραδίκια είναι από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα χόρτα με πολυάριθμα ωφέλη για την υγεία μας. Αναπτύσσονται εύκολα ακόμα και σε περιοχές όπου δύσκολα φυτεύεται κάποιο άλλο λαχανικό.
Οι ποικιλίες του είναι πολυάριθμες και τις ξεχωρίζουμε κυρίως με βάση το χρώμα του φύλλου, τον τρόπο και την εποχή συγκομιδής. Στην οικογένεια των ραδικιών ανήκουν και τα ραντίτσια/χιχόρια τα οποία φυτεύονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και το περίφημο σταμναγκάθι.


Είδη και ποικιλίες

Από τις πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται για το φύλλο τους αναφέρουμε:

  • Spadona, ακέραιο πλατύ πράσινο φύλλο, κατάλληλο για συνεχείς κοπές, όρθιο φυτό, ήμερο
  • Catalogna Puntarelle Di Galatina, μακρόστενο πράσινο φύλλο οδοντωτό με  λευκές νευρώσεις και συμπαγή βάση, ήμερο
  • Catalogna Del Veneto, μακρόστενο φύλλο λογχοειδές με λευκές νευρώσεις, ήμερο
  • Catalogna Frastagliata, μακρόστενο φύλλο οδοντωτό με ανοιχτές πράσινες νευρώσεις
  • Catalogna Gigante Di Chioggia, μακρόστενο γίγας πράσινο φύλλο οδοντωτό με λευκές νευρώσεις 
  • Italiko, μακρόστενο πράσινο φύλλο με έντονα κόκκινες νευρώσεις, όρθιο φυτό
  • Selvatica, σκούρο πράσινο φύλλο, καθιστό φυτό
  • Imero, πράσινο πλατύ  επιμήκες φύλλο
  • Agrio Red Steam, πράσινο φύλλο με κόκκινες νευρώσεις
  • Σταμναγκάθι, πράσινο λεπτό οδοντωτό φύλλο με λευκές νευρώσεις


Απαιτήσεις σε έδαφος και κλίμα

Το ραδίκι χρειάζεται έδαφος που να στραγγίζει καλά και να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και γενικά είναι φυτό με αντοχή. Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του είναι 10-20 °C. Το πολύ έντονο κρύο όπως και η ζέστη προκαλούν πρόωρη άνθιση και παραγωγή σπόρων που είναι ανεπιθύμητοι.


Προετοιμασία εδάφους

Σκαλίζουμε καλά και εμπλουτίζουμε με οργανική ουσία το χώμα στο οποίο πρόκειται να καλλιεργήσουμε όπως το DCM Vivisol. Aπομακρύνουμε τα ζιζάνια, τυχόν μεγάλες πέτρες και ισιώνουμε το έδαφος με τη βοήθεια μιας τσουγκράνας. Λίγο πριν τη σπορά ενσωματώνουμε στο χώμα με ένα ισορροπημένο λίπασμα όπως το Οργανικό Λίπασμα για Λαχανικά. Χρειαζόμαστε περίπουμε 400g για 10 τετραγωνικά μέτρα. Η λίπανση επαναλαμβάνεται κάθε 30 μέρες μέχρι το τέλος της καλλιέργειας.
Φυτεύουμε τους σπόρους σε βάθος 0,5-1,5 cm κάτω από το χώμα. Όταν τα σπορόφυτα αποκτήσουν 8-10 φύλλα, τα αραιώνουμε ώστε η τελική απόσταση μεταξύ των φυτών να είναι 30 cm.
Η άρδευση θα πρέπει να γίνεται τακτικά και επαναλαμβανόμενα τις εποχές με ζέστη και ξηρασία. 


Συγκομιδή

Συγκομίζουμε τα φύλλα όταν αυτά είναι ακόμα τρυφερά στο ύψος του λαιμού του φυτού. Κατ' αυτό το τρόπο, ρίζα που παραμένει στο έδαφος ξαναβλαστάνει. Η 1η συγκομιδή γίνεται 30 περίπου μέρες μετά τη σπορά. Κατά τη διάρκεια μιας βλαστικής περιόδου μπορούμε να κάνουμε 4-5 συγκομιδές.

Καλή επιτυχία!

Σχετικά Προϊόντα

Ακτιβοζίνη αμέσου δράσεως 150 g

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Πράσινα φυτά και Ανάπτυξη

Περισσότερα...

Αγκινάρα Άγρια Γίγας φάκελος σπόρων HORTUS

Περισσότερα...

Καρπούζι Μικρόκαρπο Sugar Baby φάκελος σπόρων

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Μπιγόνιες Διπλές Γαρυφάλλου S42

Περισσότερα...

Αμαρυλλίδα Λευκή 693007

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Δεινόσαυροι (5 παγίδες)

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Draker RTU 400 ml εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Draker RTU ετοιμόχρηστο εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Super 8 Μίγμα Ιχνοστοιχείων 50 g

Περισσότερα...

Κρυσταλλικό λίπασμα Ανθοφορίας και Καρποφορίας "7-10-42"

Περισσότερα...

Δελφίνιο Διπλό Μίγμα φάκελος σπόρων

Περισσότερα...

Καρπούζι Charleston Grey φάκελος σπόρων

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Αμαρυλλίδα Ροζ 692727

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Πλατανόφυλλα (3 παγίδες)

Περισσότερα...

Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Draker 10.2 CS εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ