Οι τουλίπες είναι πανέμορφα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη, από Μάρτιο έως και τον Μάιο, σε πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων. Είναι αρκετά ανθεκτικές και τα άνθη τους ακόμα και κομμένα στο βάζο μπορούν να διατηρηθούν έως και 10 ημέρες!
Ακόμα και αν δεν έχουμε κήπο, καλλιεργούνται πολύ εύκολα σε γλάστρες. Μπορούμε με διαφορετικές ποικιλίες και χρώματα να δημιουργήσουμε στις γλάστρες πολύ εντυπωσιακές συνθέσεις. Είτε αρχάριοι στη κηπουρική, είτε επαγγελματίες, οι τουλίπες είναι η καλύτερη επιλογή για κήπο ή βεράντα!
Ειδικότερα:
Πώς γίνεται η καλλιέργεια;
1) Διαλέγουμε τους βολβούς. Θα πρέπει να έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και να είναι 'σφιχτοί'. Επίσης, ελέγχουμε από τη συσκευασία το τελικό τους ύψος. Οι βοτανικές/κοντές τουλίπες μπαίνουν σε μικρότερες γλάστρες από τις ψηλές.
2) Φυτεύουμε σε βάθος 10 εκ. με τη 'μύτη' προς τα επάνω σε αποστάσεις 15-20 εκ.
3) Ποτίζουμε καλά μετά τη φύτευση. Γενικά, διατηρούμε την υγρασία στους βολβούς ρίχνοντας λίγο νεράκι μία φορά την εβδομάδα. Αν το έδαφος δεν είναι αρκετά ξερό
δεν χρειάζεται πότισμα. Το πολύ νερό σαπίζει τους βολβούς μας. Όταν αρχίζουν και αναπτύσσονται οι βλαστοί στις τουλίπες μας, τότε κάνουμε το πότισμα πιο τακτικό.
4) Μόλις οι βλαστοί αναπτυχθούν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαφρύ λίπασμα για ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανθοφορίας όπως το
Fytopan για Ανθοφόρα Φυτά.
5) Όταν τα άνθη ξεκινούν να χάνουν τα πέταλα τους, κόβουμε με ένα κλαδευτηράκι όλο το ανθικό στέλεχος.
6) Συνεχίζουμε τις αρδεύσεις κανονικά μέχρι να ξεραθεί εντελώς το υπέργειο μέρος των φυτών μας.
Πώς διατηρούνται καλύτερα οι τουλίπες στο ανθοδοχείο;
1) Κόβουμε τους βλαστούς που φέρουν το άνθος, όσο γίνεται πιο χαμηλά και πιο κοντά στο έδαφος με ένα κλαδευτηράκι. Τα άνθη διατηρούνται αρκετά όταν κόβονται από τον κήπο πριν ανοίξουν, δηλ. στο στάδιο του κλειστού άνθους.
2) Μετά την κοπή αφαιρούμε περίπου 0.5 εκ. με ένα κοφτερό μαχαιράκι από τη βάση του βλαστού. Αυτό θα βοηθήσει το βλαστό να απορροφά καλύτερα το νερό.
3) Αν υπάρχουν φύλλα κοντά στη βάση τα αφαιρούμε και αυτά.
4) Διαλέγουμε το κατάλληλο ανθοδοχείο. Θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το μισό του ύψους των τουλιπών που θα χρησιμοποιήσουμε.
5) Γεμίζουμε και ανανεώνουμε το νερό στο βάζο μας κάθε 2-3 μέρες πάντα με παγωμένο νερό.
6) Τοποθετούμε τις τουλίπες μέσα έχοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ των βλαστών
7) Για άριστη συντήρηση κρατάμε το βάζο μακριά από τον ήλιο
8) Δεν συνδιάζουμε άλλα λουλούδια μέσα στο βάζο μας με τις τουλίπες πχ. νάρκισσους
9) Αν θέλουμε βάζουμε μισό κουταλάκι ζάχαρη και ξύδι μέσα στο νερό για να δώσουμε τροφή στο λουλούδι και να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο βάζο που σαπίζουν τα άνθη μας.
Βρείτε τη πλήρη σειρά μας για τουλίπες
εδώ.