Η καλλιέργεια είναι απλή!
1) Διαλέγουμε τους βολβούς. Θα πρέπει να έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και να είναι 'σφιχτοί'.
2) Φυτεύουμε σε ηλιαζόμενη θέση και σε βάθος 10-15 εκ. με τη 'μύτη' προς τα επάνω σε αποστάσεις 10-15 εκ. Χρησιμοποιούμε ένα χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου, ελαφρύ, πολύ καλά στραγγιζόμενο.
3) Ποτίζουμε καλά. Διατηρούμε την υγρασία στους βολβούς ρίχνοντας λίγο νεράκι 1-2 φορές την εβδομάδα. Σε 2-3 βδομάδες ξεκινούν να αναπτύσσονται οι βλαστοί.
4) Μόλις οι βλαστοί αναπτυχθούν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαφρύ λίπασμα για ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανθοφορίας όπως το
Fytopan για Ανθοφόρα Φυτά.
5) Ποτίζουμε καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ιδανικά νωρίς το πρωί.
6) Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας αφαιρούμε τα φύλλα καθώς και τα άνθη που κιτρινίζουν και πρόκειται να μαραθούν. Αν συμβεί οτιδήποτε στη καλλιέργεια και 'καούν' άνθη και φύλλωμα πχ. παγετός, αφαιρείται όλο το υπέργειο μέρος του φυτού 1,5 εκ. από την επιφάνεια του εδάφους.
7) Στος τέλος της καλλιεργητικής περιόδου μπορούμε να διατηρήσουμε τους βολβούς και για την επόμενη σεζόν. Σε περίπτωση που τους έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, τη βάζουμε σε σημείο προστατευμένο από το υπερβολικό νερό της βροχής ή το καθημερινό πότισμα. Αλλιώς μπορούμε να τους ξεθάψουμε και να τους φυλάξουμε σε ένα δροσερό, ξερό μέρος.
Πώς χρησιμοποιούμε τις φρέζιες για διακόσμηση στο ανθοδοχείο;
1) Κόβουμε το βλαστό που φέρει το άνθος 1 εκ. πάνω από τη βάση του με ένα κλαδευτηράκι. Δε χρησιμοποιούμε ψαλίδι διότι μπορεί να τραυματίσουμε το βλαστό και α) να κάνουμε ζημιά στο φυτό, β) να μη διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα το κομμένο λουλούδι στο βάζο.
2) Ανανεώνουμε το νερό κάθε 2-3 μέρες και αν θέλουμε βάζουμε μισό κουταλάκι ζάχαρη και ξύδι μέσα στο νερό για να δώσουμε τροφή στο λουλούδι και να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο βάζο που σαπίζουν τα άνθη μας.
Βρείτε τη πλήρη σειρά μας για φρέζιες
εδώ.