Υπάρχουν πολυάριθμες ποικιλίες φασολιού, οι οποίες μπορούν να διαχωριστούν σε νάνες και αναρριχώμενες. Και οι δύο αυτές ομάδες παράγουν φασόλια που καταναλώνονται φρέσκα, τα γνωστά μας δηλ. φασολάκια καθώς και φασόλια ξερά τα οποία γίνονται σούπα.
Oι νάνες ποικιλίες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, φτάνουν σε ύψος τα 30-60cm και δεν χρειάζονται στήριξη. Τα άνθη ανοίγουν και καρποδένουν όλα μαζί το ίδιο χρονικό διάστημα, οπότε και η συγκομιδή ολοκληρώνεται σύντομα. Ξεχωρίζουμε τις:
- Contender, τσαουλί, με λοβό πράσινου χρώματος, σπόρο μπεζ χρώματος, 52 ημερών
- Starazagorsky, μπαρμπούνι, με λοβό ανοιχτού πράσινου χρώματος, σπόρο μαύρου χρώματος, 58 ημερών
- Βoby D' Albenga, μπαρμπούνι, με λοβό πράσινο ριγωτό, σπόρο έγχρωμο, 56 ημερών
- Marconi, μπαρμπούνι, με λοβό ανοιχτού πράσινου χρώματος, σπόρο λευκό, 60 ημερών
- Perfect, τσαουλί, με λοβό πράσινου σκούρου χρώματος, σπόρο λευκό, 56 ημερών
- Purple Queen, τσαουλί, με λοβό μωβ χρώματος, σπόρο μωβ, 52 ημερών
- Supernano yellow, μπαρμπούνι, με λοβό κίτρινου χρώματος, σπόρο μαύρο, 62 ημερών
- White seed black eye (μαυρομάτικο), τσαουλί, με λοβό πράσινου σκούρου χρώματος, σπόρο λευκό/μαύρο, 80 ημερών
- Canellino (για ξερά φασόλια), μπαρμπούνι, με ανοιχτό πράσινο λοβό, σπόρο λευκό, 66 ημερών
- Borlotto Lingua di Fuoco (για ξερά φασόλια), μπαρμπούνι, με έγχρωμο λοβό, σπόρο κρεμ με κόκκινες ρίγες, 66 ημερών
Οι αναρριχώμενες ποικιλίες αναπτύσσονται πιο αργά, φτάνουν σε ύψος τα 2-3m και χρειάζονται οπωσδήποτε στήριξη για να αναπτυχθούν. Τα άνθη του ανοίγουν και καρποδένουν διαδοχικά, οπότε η συγκομιδή συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο αριθμός των καρπών είναι μεγαλύτερος. Ξεχωρίζουμε τις:
- Μetro asparagus (του μέτρου), τσαουλί, με σκούρο πράσινο χρώμα, σπόρο καφέ, 85 ημερών
- Violet podded, τσαουλί, με λοβό μωβ χρώματος, σπόρο μωβ, 63 ημερών
- Marconi Hunter, μπαρμπούνι, με λοβό ανοιχτού πράσινου χρώματος, σπόρο λευκό, 62 ημερών
- Blue Lake, τσαουλί, με λοβό πράσινου χρώματος, σπόρο λευκό, 68 ημερών
- Μeraviglia di Venezia, μπαρμπούνι, με λοβό κίτρινου χρώματος, σπόρο μαύρο, 80 ημερών
- Borlotto Lingua di Fuoco (για ξερά φασόλια), μπαρμπούνι, με έγχρωμο λοβό, σπόρο κρεμ με κόκκινες ρίγες, 80 ημερών
- Spagna o Corona (για ξερά φασόλια, γίγαντας), μπαρμπούνι, με πράσινο λοβό, σπόρο λευκό, 90 ημερών
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από όλα τα παραπάνω
εδώ.
Κλίμα και έδαφος
Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για τη φασολιά είναι 15-30 °C, το έδαφος θα πρέπει να είναι ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανική ουσία.
Καλλιεργητικές φροντίδες
- Αποφασίζουμε ποια ποικιλία θα καλλιεργήσουμε και διαλέγουμε ένα ηλιόλουστο σημείο στο οποίο πρόκειται να εγκαταστήσουμε τη καλλιέργεια μας.
- Σκαλίζουμε τον κήπο μας ή το χώμα στις ζαρτινιέρες μας (αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε σε γλάστρες) σε βάθος 15-20cm και ενσωματώνουμε κοπριά ιδανικά αλόγου και αποστειρωμένη.
- Σπέρνουμε τις νάνες ποικιλίες ανά 15-20cm κατά μήκος των γραμμών, οι οποίες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 30-60cm. Οι αναρριχώμενες σπέρνονται πολύ πιο αραιά. Συγκεκριμένα, 25-35cm κατά μήκος των γραμμών οι οποίες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 100-120cm.
- Tοποθετούμε 1-2 σπέρματα σε κάθε θέση και σε βάθος 2-5cm.
- Ποτίζουμε ομοιόμορφα. To πότισμα πρέπει να είναι επαρκές κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, ιδιαίτερα τις περιόδους των υψηλών θερμοκρασιών και κατά την άνθιση και τη καρπόδεση
- Διατηρούμε στη κάθε θέση φύτευσης το ένα από τα νεαρά φυτά που θα προκύψουν, το πιο εύρωστο και δυνατό
- Λιπαίνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες με οργανικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο όπως το Fytopan για κηπευτικά ή το Οργανικό λίπασμα DCM για Λαχανικά, μέχρι τη τελευταία συγκομιδή.
- Τσεκάρουμε για τυχόν αλλοιώσεις στα φυτά μας κατά τη διάρκεια της καλλιέργεια όπως τρύπες στα φύλλα, ασπρίλες σαν χνούδι, για να επέμβουμε έγκαιρα. Λίγη γαλαζόπετρα στο χώμα και θειάφι στα φύλλα βοηθά στη πρόληψη ασθενειών.
- Η στήριξη των αναρριχώμενων ποικιλιών γίνεται συνήθως με μακριά καλάμια ή λεπτούς ξύλινους πασσάλους.
- Στις ποικιλίες φρέσκου φασολιού συγκομίζουμε τους καρπούς νωπούς προτού ωριμάσουν. Αυτό γίνεται γιατί αργότερα οι λοβοί υπερωριμάζουν, σκληραίνουν και αυξάνονται οι ίνες. Στο στάδιο αυτό οι λοβοί είναι λείοι και οι διογκώσεις των σπερμάτων δεν φαίνονται. Για τα ξερά φασόλια συγκομίζουμε τις ποικιλίες όταν αυτές ωριμάσουν πλήρως και ξεραθούν επαρκώς.
Καλή επιτυχία!