Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυλλώδη λαχανικά. Πλούσιο σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, είναι εξαιρετικό για σαλάτες και για μαγείρεμα.
Οι ποικιλίες του χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες. Εκείνες που έχουν λεία φύλλα και τρυφερά και εκείνες με παχιά, σκούρα πράσινα και κατσαρά. Ας δούμε τις κυριότερες απλές ποικιλίες:
- Winter giant: 40 ημερών, λείο φύλλωμα πράσινου χρώματος
- Μatador: 45 ημερών, λείο φύλλωμα σκούρου πράσινου χρώματος
- America: 50 ημερών, κατσαρό φύλλωμα ανοιχτού πράσινου χρώματος
- Virofly: 40 ημερών, λείο φύλλωμα πράσινου χρώματος
- Νew Zealand: 70 ημερών, λείο φύλλωμα τριγωνικού σχήματος σκούρου πράσινου χρώματος (ειδικό για εαρινή/θερινή φύτευση)
Κλίμα και έδαφος
Προτιμά δροσερά, ήπια κλίματα (ιδανικά σε θερμοκρασίες μεταξύ 15-18 °C αλλά αντέχει μέχρι και στους -7°C!). Φυτεύεται σε ηλιαζόμενα εδάφη ή σε ημισκιά. Ιδανικό έδαφος είναι αυτό που είναι καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε άζωτο και οργανική ουσία.
Φύτευση
Μπορείτε να το φυτέψετε σε σπορείο και σε 2-3 βδομάδες να κάνετε μεταφύτευση στον κήπο σας ή να το φυτέψετε στα πεταχτά, απ’ ευθείας στο χώμα. Προτείνουμε να σπείρετε σε γραμμές επειδή είναι πιο εύκολη η καταπολέμηση ζιζανίων. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 20-30 cm μεταξύ των γραμμών και 2-10 cm επί της γραμμής. H φύτευση γίνεται σε βάθος 2 cm.
Λίπανση & καλλιεγητικές φροντίδες
Το σπανάκι ευνοείται από την πλούσια γονιμότητα γι αυτό εμπλουτίζουμε στο χώμα οργανικό λίπασμα πλούσιο σε οργ. ουσία και άζωτο όπως το
Οργανικό λίπασμα της DCM για λαχανικά ή την
Βιολογική ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά. Αποφεύγουμε να λιπάνουμε με ανόργανα νιτρώδη λιπάσματα, διότι τα νιτρικά συσσωρεύονται στα φύλλα.
Το τακτικό πότισμα είναι πολύ σημαντικό για την καλή ανάπτυξη των φύλλων. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε όμως το κατάβρεγμα των φύλλων για να μην αναπτυχθεί εις βάρος της καλλιέργειας κάποια ασθένεια.
Σε θερινές καλλιέργειες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πανιά εδαφοκάλυψης ώστε να διατηρηθεί εύκολα η υγρασία στο χώμα. Η εδαφοκάλυψη έχει ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα, δεν αφήνει να αναπτυχθούν τα διάφορα αγριόχορτα που αναγκαζόμαστε να σκαλίζουμε και να ξεβοτανίζουμε συχνά.
Συγκομιδή
Το σπανάκι είναι έτοιμο περίπου 6 εβδομάδες από τη σπορά. Συγκομίζουμε
πριν τα φύλλα αρχίσουν να κιτρινίζουν και οπωσδήποτε
πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ανθικό στέλεχος.
Από το σπανάκι αν θέλουμε μπορούμε να πάρουμε πολλές κοπές. Είτε κόβουμε όλο το φυτό από τη ρίζα ή κόβουμε μόνο τα μεγάλα ώριμα φύλλα και να επαναλαμβάνουμε τη συγκομιδή όταν νέα φύλλα ωριμάσουν. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς, μέχρι να εξαντληθεί το φυτό.
Tips:Το σπανάκι μπορεί να καταψυχθεί και να διατηρηθεί για πολύ καιρό (3-6 μήνες περίπου).
Στη συντήρηση, προσπαθήστε να μην τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο μαζί με μήλα, πεπόνια ή τομάτες.