gemma

gemma

gemma

Μαύρισμα του καρπού σε τομάτα και πιπεριά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς αποτελεί η ξηρά σήψη ή αλλιώς "τάπα" που σχηματίζεται στον καρπό κατά το στάδιο της ωρίμανσης. Αρκετοί ερασιτέχνες καλλιεργητές πιστεύουν πως πρόκειται για κάποια ασθένεια ή προσβολή εντόμου την πρώτη φορά που το συναντούν. Ωστόσο δεν πρόκειται για ασθένεια αλλά για έλλειψη "βιταμινών" και συγκεκριμένα του ασβεστίου. Πως μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε, προλάβουμε ή διορθώσουμε το πρόβλημα της ξηράς σήψης;



Συμπτώματα στην ξηρά σήψη

Ο καρπός αρχίζει και αποχρωματίζεται στην άκρη του. Αυτός ο αποχρωματισμός αρχίζει και μεγαλώνει δημιουργώντας την μαύρη κηλίδα, μειώνοντας και καταστρέφοντας την παραγωγή.

Αιτίες στην ξηρά σήψη

Η βασική αιτία της "τάπας" είναι η έλλειψη ασβεστίου, αρχικά στο έδαφος και κατ' επέκταση στους χυμούς και στα μέρη του φυτού. Βασικοί παράγοντες που επιταχύνουν την έλλειψη ασβεστίου είναι:
  • Αυξημένη λίπανση σε άζωτο. Το φυτό μεγαλώνει γρηγορότερα τους βλαστούς και τα φύλλα με αποτέλεσμα η τάπα να εμφανίζεται νωρίτερα. Αποφύγετε την αζωτούχο λίπανση ή τις κοπριές οι οποίες δεν γνωρίζουμε την σύσταση τους και μπορεί να είναι αζωτούχες κατά κύριο λόγο.
  • Απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Άστατο πότισμα.
  • Έλλειψη μαγνησίου.


Πρόληψη - Αντιμετώπιση

Λιπαίνουμε με οργανικά κατά κύριο λόγο λιπάσματα που είναι πιο πλούσια σε κάλιο. Προσθέτουμε ειδικό ασβέστιο στο χώμα το οποίο να είναι σε μορφή που το φυτό να μπορεί να καταναλώσει. Προσοχή ο οικοδομικός ασβέστης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Διαφορετικά είδη ασβεστίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως:
  • Ασβέστιο-Μαγνήσιο οργανικό από όστρακα. Η οργανική του προέλευση το καθιστά άμεσα διαθέσιμο σε 3-5 ημέρες χωρίς τον κίνδυνο καψίματος. Κατάλληλο για χρήση στην βιολογική γεωργία. Το μαγνήσιο που περιέχει βοηθάει στην φωτοσύνθεση και στην δέσμευση των υπόλοιπων λιπασμάτων του εδάφους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
  • Νιτρικό ασβέστιο. Η υγρή του μορφή το καθιστά άμεσα διαθέσιμο δίνοντάς μας την δυνατότητα είτε να ψεκαστεί στα φύλλα είτε να ποτιστεί στο έδαφος. Η παρουσία αζώτου στην σύνθεσή του όμως καθιστά αναγκαία την χρήση καλιούχων λιπασμάτων για να μην δημιουργήσουμε φυτά με μεγάλο ύψος χωρίς πολλούς καρπούς.. Προσοχή: Ο ψεκασμός στα φύλλα να γίνεται βραδινές ώρες με ιδιαίτερη προσοχή στην δοσολογία.
  • Ανθρακικό ασβέστιο. Πολλοί την ονομάζουν και μαρμαρόσκονη. Περιέχει ποσότητα ασβεστίου η οποία όμως δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στα φυτά. Για τον λόγο αυτό ενσωματώνεται αποκλειστικά και μόνο στο έδαφος 3-4 μήνες πριν την καλλιέργεια.

Σχετικά Προϊόντα

Οργανικό Ασβέστιο

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά

Περισσότερα...

Ραδίκι άγριο κόκκινο σγουρό 12769

Περισσότερα...

Σπανάκι Matador 12792

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 500 g

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Φριτιλλάρια Lutea 457807

Περισσότερα...

Κυκλάμινο 3535

Περισσότερα...

Αντιπαγετική κουκούλα Ενισχυμένη μεσαία (1,60 m.) 30 g

Περισσότερα...

Αντιπαγετική κουκούλα Ενισχυμένη μικρή (1,00 m.) 30 g

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Fytopan Βιολογικό για Κηπευτικά και Φρούτα 300 ml

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Πράσινα φυτά και Ανάπτυξη

Περισσότερα...

Μαρούλι σαλάτα 12734

Περισσότερα...

Ραδίκι ήμερο γίγας 12771

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

φρέζια μονή μίγμα 3585

Περισσότερα...

Νεραγκούλα Asiatic Μίγμα 847424

Περισσότερα...

Αντιπαγετική κουκούλα συσκευασμένη μεγάλη (2,50 m.) 18 g

Περισσότερα...

Αντιπαγετικό ύφασμα κουκούλα bulk μικρό (1,00 m.) 18 g

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ