Γενικές πληροφορίες
Λατινική ονομασία: Petroselinum crispum
Ο μαϊντανός είναι ευρέως γνωστός στην κουζίνα, τη βοτανολογία και την κοσμετολογία. Τα φύλλα είναι καλή πηγή βιταμίνης C και τόσο τα φύλλα, όσο και οι ρίζες είναι πασίγνωστα ευεργετικά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και υψηλή διατροφική αξία.
Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας
- Τύπος φυλλώματος: σγουρό
- Σπόροι ανά γραμμάριο: 450-650
- Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 3-4
- Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης(οC): 14-26
- Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 1-2
- Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 2
Ποικιλίες
Οι ποικιλίες του μαϊντανού διαχωρίζονται σε πλατύφυλλες και σγουρόφυλλες.
- Μαϊντανός κλασικός: Αρωματικός με πλούσιο φύλλωμα και έντονο πράσινο χρώμα.
- Μαϊντανός γίγας: Ποικιλία με πλούσιο μεγάλο φύλλωμα, αρωματικός και παραγωγικός.
- Μαϊντανός σγουρός: τραγανός ιδανικός σε πιάτα με αυγά, λαχανικά και σάλτσες.
Οδηγίες φύτευσης και μεταφύτευσης
Ο μαϊντανός πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο ή κατευθείαν στο χωράφι και ακόμα σε κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Η μεταφύτευση γίνεται μετά από 5-6 εβδομάδες και πρέπει να είναι αραιή με καλό αερισμό.
Πότισμα
Ο μαϊντανός χρειάζεται συχνό πότισμα, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε κάθε 2-3 ημέρες, ενώ το καλοκαίρι τακτικότερα. Τις ζεστές ημέρες, το πότισμα πρέπει να είναι καθημερινό, γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει ξήρανση των φύλλων.
Λίπανση
Κατά την μεταφύτευση των νεαρών φυτών του μαϊντανού, χρησιμοποιούμε
ακτιβοζίνη για πλούσιες ρίζες και μεταφυτεύσεις, λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο, χρήσιμο για την αρχική ανάπτυξη του φυτού. Κάθε 20-30 μέρες ενσωματώνουμε οργανικό λίπασμα για
λαχανικά, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε
σίδηρο , για να έχουμε καταπράσινα φύλλα.
Η υπερβολική λίπανση μπορεί να φέρει καψίματα στις άκρες των φύλλων, ενώ η απουσία λίπανσης ίσως μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα στα φύλλα.
Χρήσιμα TIPS
Μαζεύουμε τα φύλλα από το εξωτερικό μέρος του φυτού και τα βάζουμε στην κατάψυξη σε πλαστικό σακουλάκι για μελλοντική χρήση.
Ο μαϊντανός δεν είναι αρωματικό για αποξήρανση, καθώς χάνει από το άρωμά του.
Μπορούμε να προσθέσουμε στο τελείωμα του φαγητού για να διατηρήσει το άρωμά του.
Κόβουμε το μαϊντανό από χαμηλά, για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέες κοπές, μέχρι να έρθει η εποχή να αναπτύξει ανθοφόρο στέλεχος.
Η καλλιέργειά του μπορεί να γίνεται με καλλιέργεια μελιτζάνας, πιπεριάς ντομάτας γιατί αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερά μέρη. Επειδή έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, δεν παρουσιάζει «ανταγωνισμό» με τα συγκεκριμένα κηπευτικά.
Έξτρα πληροφορίες
Υπάρχει και ο μαϊντανός με χοντρές ρίζες, ο οποίος αναπτύσσει μόνο μία ρίζα και που λόγω της αρωματικής του γεύσης, έχει την ίδια λειτουργεία με τα φύλλα. Η καλλιέργειά του είναι διαδεδομένη στις ιδιαίτερα κρύες περιοχές, όπου διατηρείται η ρίζα σε δροσερό μέρος για να καταναλωθεί το χειμώνα.
Διευκρινήσεις
- Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
- Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
- Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
- Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.