Γενικές πληροφορίες
Λατινική ονομασία: Anethum graveolens
Ο άνηθος είναι ετήσιο βρώσιμο φυτό που κατατάσσεται στην κατηγορία των αρωματικών. Κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη, είναι αυτοφυές και είναι γνωστό από την αρχαιότητα στη χώρα μας ότι η κατανάλωσή του βοηθά στην πέψη των τροφών. Το άρωμά του και το φύλλωμά του μοιάζει πολύ με του μάραθου. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας με έντονα αρωματική γεύση που δε μπορεί να λείπει από την κουζίνα μας. Προσθέτει χρώμα και άρωμα στη στιγμή σε δεκάδες μαγειρικές συνταγές και σαλάτες, ενώ η φροντίδα του δεν είναι καθόλου απαιτητική.
Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας
- Σπόροι ανά γραμμάριο : 800
- Μέγιστο ύψος ανάπτυξης (cm): 40-60
Οδηγίες σποράς
Ο άνηθος πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται από αρχές Μαρτίου μέχρι μέσα Απριλίου κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας. Βάζουμε τον σπόρο στα 2 εκατοστά βάθος και αφήνουμε περίπου 50 εκατοστά περιθώριο ανάμεσα στα φυτά. Για σπορά απαιτούνται 350 γραμμάρια ανά στρέμμα με την χρήση μηχανής. Για σπορά με το χέρι ή με κοινή σπαρτική απαιτείται διπλάσια ποσότητα. Όταν το φυτό μεγαλώσει και βγει περίπου στα 15-20 εκατοστά, το αραιώνουμε κάνοντας το πιο λεπτό σε περίπτωση πυκνού φυτρώματος.
Τρόπος και χώρος φύτευσης
Φυτεύουμε τον άνηθο σε σχετικά βαθιά γλάστρα, καθώς η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά. Επιλέγουμε γλάστρα πήλινη ή πλαστική, με βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών και αντίστοιχη διάμετρο. Ο άνηθος αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-25 βαθμών και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο πολύ κρύο και τους βοριάδες. Για τη φύτευση του άνηθου προτιμάμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση και φροντίζουμε να τον προστατεύουμε από την παγωνιά.
Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τοποθετούμε τον άνηθο σε ημισκιερή θέση, ώστε να παραμείνει δροσερός και καταπράσινος, και να μην βγάλει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς που σταματούν την ανάπτυξή του. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά άνηθου για να μεταφυτεύσουμε στη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα μας. Πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση του νερού και καλύτερο αερισμό, προσθέτοντας στη βάση διογκωμένη
άργιλο .
Πότισμα
Ποτίζουμε συχνά τον άνηθο, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Κατά το πότισμα, φροντίζουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα του για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που προκαλούν αλλοίωση στο χρώμα του και άσπρισμα στα φύλλα. Για άνηθο που καλλιεργούμε την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε τακτικότερα και μεταφέρουμε τη γλάστρα σε μερική σκιά για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη.
Λίπανση
Για τη λίπανση του άνηθου, χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα για
αρωματικά φυτά, που χαρίζει πλούσιο άρωμα και υγιή ανάπτυξη. Ιδανικά εφαρμόζεται κάθε 20 με 30 ημέρες, δίνοντας αποτελέσματα από την 5η ημέρα εφαρμογής.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή του άνηθου ξεκινάει συνήθως 1,5-2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του ή 3 μήνες μετά την σπορά, όταν έχει φτάσει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Συγκομίζουμε τον άνηθο, κόβοντας τους μικρούς βλαστούς με τα φύλλα του, σε απόσταση 2-3 εκατοστών από το χώμα. Με αυτό τον τρόπο, το φυτό του άνηθου θα βλαστήσει ξανά, δίνοντας μας νέα συγκομιδή μετά από 2-3 εβδομάδες.
Διατήρηση σπόρων
Αν αφήσουμε το φυτό να αναπτυχθεί αρκετά και ανθίσει, οι σπόροι του άνηθου θα αρχίσουν να ωριμάζουν πάνω στο φυτό και μπορούμε να τους συγκομίσουμε ακολουθώντας τα εξής βήματα:
- Όταν οι σπόροι του άνηθου αρχίσουν να παίρνουν πράσινο-γκρίζο χρώμα, κόβουμε το φυτό από τη ρίζα.
- Κρεμάμε τον άνηθο ανάποδα σε ένα σκιερό μέρος χωρίς υγρασία.
- Καθώς ξεραίνονται οι σπόροι του άνηθου πέφτουν προς τα κάτω όπου μπορούμε να τους μαζέψουμε απλώνοντας ένα χαρτί.
- Αφήνουμε τους σπόρους του άνηθου να στεγνώσουν.
- Αφού χάσουν την υγρασία τους, μπορούμε να τους φυλάξουμε σε αεροστεγή βαζάκια και να τα αποθηκεύσουμε σε σκοτεινό χώρο.
Άλλες ιδιότητες
Ο άνηθος θεωρείται αποτελεσματικό αντιβηχικό, αντιγριπικό και αντισπασμωδικό. Έχει αντιοξειδωτικές και χωνευτικές ιδιότητες, κατά των διαφόρων ενοχλήσεων του στομάχου και της δυσπεψίας. Αυξάνει τη ροή του γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν και κάνει καλό στα δόντια και τα ούλα. Απομακρύνει την κακοσμία του στόματος και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στον λόξιγκα.
Ιστορία
Ο άνηθος ήταν γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα με τις ονομασίες άνηθον και άνησον. Από τα άνθη του παρασκεύαζαν άρωμα, ενώ το πρόσθεταν σε διάφορα κρασιά που είχαν την ονομασία ανηθίτης οίνος. Ακόμα, στεφάνωναν τους νικητές με ανθισμένα κλαδιά άνηθου και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του, άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών.
Διευκρινήσεις
- Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
- Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
- Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
- Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.