Ο πατατόσπορος Κύπρου που διαθέτει η GEMMA έχει υποστεί ειδική μεταχείριση για την διακοπή του ληθάργου με φυσικό τρόπο (ψυγείο). Είναι υγιής, στην κατάλληλη φυσιολογική ηλικία για να φυτευτεί και φέρει πάνω στο σακί το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (πιστοποίηση).
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα η
προβλάστηση, σε χώρους με ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος. Κατά τη διαδικασία της, αναπτύσσονται φύτρα από τα 'μάτια' του πατατόσπορου.
Η προβλάστηση του πατατόσπορου πριν την φύτευση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Αυξάνεται η πιθανότητα πρωίμησης της παραγωγής
- Παράγονται ομοιόμορφοι κόνδυλοι
- Aναπτύσσονται γρήγορα τα φυτά
- Μεγαλύτερη παραγωγή λόγω μείωσης της βλαστικής περιόδου
Πριν τη φύτευση θα πρέπει να γίνει η εξής διαδικασία για την προβλάστηση:
- ’μεσα, με την παραλαβή του πατατόσπορου θα πρέπει να βγάλετε από τα σακιά και να τον τοποθετήσετε σε τελάρα ή λινάτσες, σε μέρος δροσερό (18 °C- 22 °C), σκιερό, σε υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία η οποία δημιουργείται με συνεχή διαβροχή του χώρου (υγρασία περίπου 80-90%) με βρεγμένες λινάτσες ή ψεκαστηράκια, αποφεύγοντας την άμεση διαβροχή των κονδύλων.
- Μετά από 5-7 ημέρες, εάν γίνουν τα παραπάνω ο πατατόσπορος αρχίζει να βλαστάνει (προβλάστηση).
- Όταν τα φύτρα γίνουν περίπου 1-2 εκ. κατά μέσο όρο μπορούμε να αρχίσουμε την φύτευση. Προσέχουμε ώστε να μην σπάσουν τα φύτρα κατά την διαδικασία της φύτευσης.
- Κατά την θερινή περίοδο (υψηλές θερμοκρασίες) συστήνεται να μην τεμαχίζεται ο κόνδυλος διότι δύσκολα δημιουργείται επουλωτικός ιστός στην τομή αυξάνοντας την πιθανότητα σαπίσματος. Αν κοπεί ο κόνδυλος γίνεται με ευθύνη του παραγωγού δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην απολύμανση των μέσων κοπής.
- Στο τέλος της προβλάστησης προτείνεται να αφαιρείται το πρώτο ακραίο φύτρο με σκοπό να επιτύχουμε ομοιόμορφη ανάπτυξη.
- Πριν φυτευτεί ο πατατόσπορος, το χωράφι πρέπει να έχει ποτιστεί και να είναι στον "ρώγο" του. Μετά το φύτεμα δεν ποτίζουμε μέχρι να φυτρώσει.