Περίοδος φύτευσης
Οι βολβοί της φθινοπωρινής φύτευσης φυτεύονται στη χώρα μας την περίοδο Σεπτέμβριου – Ιανουαρίου και η φύτευση τους μπορεί να γίνει είτε σε γλάστρα είτε στον κήπο. Τα άνθη που προέρχονται από βολβούς, είναι ελκυστικά, με έντονα χρώματα και πολύ εντυπωσιακά.
Τρόπος φύτευσης
Πριν την φύτευση
Επιλέξτε σημεία φωτεινά ή ημισκιερά στον κήπο ή το μπαλκόνι σας, προστατευμένα από ανέμους. Φυτεύονται σε συστάδες για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ενώ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι χρωματισμοί και το ύψος τους. Επιπλέον, μπορεί η φύτευση τους να γίνει σταδιακά και όχι μαζί για να υπάρχει και σταδιακή ανθοφορία στον κήπο σας.
Φύτευση
Το βάθος φύτευσης, εξαρτάται από το μέγεθος του βολβού και φυτεύονται σε βάθος που αντιστοιχεί 2-3 φορές το ύψος του βολβού. Φροντίζουμε πάντα η “μύτη” του βολβού να κοιτάει προς τα πάνω. Στη συνέχεια σκεπάζονται με χώμα και ποτίζονται ελαφρώς.
Πριν την βλάστηση του βολβού
Το χώμα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό, χωρίς να γίνονται υπερβολές ωστόσο γιατί η περίσσεια υγρασίας μπορεί να σαπίσει το βολβό.
Μετά το πέρας της ανθοφορίας
Μόλις το φυτό ολοκληρώσει την άνθηση του, ξεκινάει σταδιακά να απανθίζει και να ξεραίνει τα φύλλα του.
Τα ποτίσματα συνεχίζονται έως ότου το φυτό ξεραθεί εντελώς. Ο λόγος είναι πως το φυτό συνθέτει θρεπτικά στοιχεία για να τα αποθηκεύσει στο βολβό του την επόμενη χρονιά.
Μόλις το φυτό “χαθεί” μπορούν να γίνουν τα εξής: είτε να παραμείνει στη θέση του, στον κήπο ή στην γλάστρα ώστε να ανθίσει και πάλι την ερχόμενη χρονιά είτε να απομακρυνθεί από το χώμα, να καθαριστεί, να στεγνώσει και να αποθηκευτεί σε σκιερό μέρος ώστε για να φυτευτεί εκ νέου την ερχόμενη χρονιά.
TIP 1: Η Ίριδα η Ολλανδική (Iris Hollandica) πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των βολβών που φέρει.
Τρόπος ποτίσματος
Η ίριδα είναι αρκετά ανθεκτική και καθόλου απαιτητική στο πότισμα. Ακόμα και λίγο απότιστη να την ξεχάσουμε, δεν θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα! Σε γενικές γραμμές, η ίριδα χρειάζεται τακτικότερο πότισμα, 1-2 φορές τη βδομάδα, από την στιγμή που θα βλαστήσει μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας.
TIP 2: Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών της.
Τρόπος λίπανσης
Προτείνεται η λίπανση με λιπάσματα διαλυτά σε νερό κατάλληλα για ανθοφόρα φυτά όπως το
Fytopan για ανθοφόρα φυτά.
Ασθένειες και εχθροί
Η ίριδα δεν προβάλλεται ιδιαίτερα από ασθένειες και έντομα.
Για να την προστατέψουμε από το έντομο της μελίγκρας που απομυζεί τους φυτικούς ιστούς και δημιουργεί χαρακτηριστικά μελιτώματα, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5 ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.
Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης, η ίριδα μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν σαπίσματα στα ριζώματα και τους βολβούς. Σε αυτή την περίπτωση, ποτίζουμε τη ρίζα της ίριδας με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να το καταπολεμήσουμε.