Σέλινο! Το μοναδικό του άρωμα, η τραγανή υφή και η γεύση του, το κάνουν σημαντικό συσταστικό πολλών συνταγών. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν χυμό σέλινου, σκέτο ή ανάμεικτο, με άλλα φρούτα για αποτοξίνωση και αναζωογόνηση.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μάθετε πώς μπορείτε να έχετε επιτυχημένη καλλιέργεια σέλινου στο μπαλκόνι σας.
- Επιλέξτε μια ποικιλία που δίνει πλούσιο φύλλωμα. Από τις πιο διαδεδομένες στη χώρα μας είναι η Dulce. Υπάρχουν και σέλινα που καλλιεργούνται για την αρωματική και σαρκώδη ρίζα τους, όμως, κάνουν φύλλα πολύ μικρότερα.
- Διαλέξτε ένα φωτεινό σημείο στο μπαλκόνι σας.
- Φυτέψτε σε χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία όπως το BIO Χώμα της DCM.
- Θετική είναι η παρουσία ασβεστίου στο χώμα, οπότε κάθε 25 μέρες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας ενισχύστε με οργανικό ασβέστιο, περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού γύρω από κάθε ρίζα.
- Φυτέψτε αρχές άνοιξης, 0.5 cm από την επιφάνεια του εδάφους. Αν κάνετε αργότερα μεταφύτευση, θα πρέπει να περιμένετε τα σπορόφυτα ν' αποκτήσουν το πέμπτο νεαρό φύλλο.
- ?Το σέλινο υποφέρει από τη ξηρασία, γι΄αυτό μην ξεχνάτε να ποτίζετε τακτικά και ομοιόμορφα, αποφεύγοντας υπερβολές.
- ?Ενισχύστε τη θρέψη των φυτών με οργανικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο όπως η Βιολογική Ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά και λαχανικά. Μια κουταλιά του γλυκού γύρω από κάθε ρίζα κάθε μήνα αρκεί.
- Λεύκανση στο σέλινο. Αυτή είναι μια διαδικασία γνωστή στους επαγγελματίες παραγωγούς και γίνεται 10 μέρες πριν τη συγκομιδή. Μιας και μειώνει τη περιεκτικότητα των φυτών σε βιταμίνες καλύτερα να την αποφύγετε.
- Το σέλινο θα είναι έτοιμο για συγκομιδή περίπου 3 μήνες από τη σπορά. Ξεκινήστε μαζεύοντας αρχικά τα εξωτερικά στελέχη και κατευθυνθείτε στη συνέχεια προς τα μέσα. Το σέλινο όσο μεγαλώνει και ωριμάζει γίνεται πιο σκούρο και πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία. Το αρνητικό είναι ότι σκληραίνει και γεμίζει ίνες. Η επιλογή είναι δική σας!
Καλή επιτυχία!